„ Nu mai vreau doar o oră cu copilul meu!”

Aproape pe fiecare articol despre parenting și educație, citesc despre timpul de calitate necesar de a fi petrecut cu copiii noștri. Auzim de multe ori că e mai bine mai puțin dar de calitate decât mult și degeaba.

Cu riscul de a fi criticată, eu mă opun acestei idei. De aceea avem așa mulți părinți care petrec 10-12 ore la birou, și numai o oră cu copilul lor. Se amăgesc spunând că în acea ora stau conectați sută la sută cu copiii, și nu fac nimic altceva, nici telefon, nici televizor sau computer.

Eu azi am câteva întrebări pentru voi, părinți care oferiți, poate, cu mândrie, această o oră sau două copilului vostru: de unde va învăța copilul tău cum să trăiască zi de zi în armonie cu el însuși? De unde va învăța copilul tău cum să se comporte ca adult în relația cu oamenii și mai mult, cu partenerul de viață? De unde vrei să învețe viața însăși? Fiindcă sigur nu va fi dintr-o oră pe care o petreci cu el zilnic. Copilul nu învață numai prin educație sau comunicare directă. Copilul învață cel mai mult prin observație. Așa că fie te va observa pe tine, fie pe cei care ajung în viața lui zi de zi.

Cu alte cuvinte, ce vreau eu să îți spun azi?!... Copilul tău are nevoie de mai mult timp cu tine! Nu doar conectat sută la sută cu tine, ci și în preajma ta. Lasă-l să vadă cum îți petreci tu timpul, fiindcă așa va face și el ca viitor adult. Dacă tu stai 10-12 ore la birou, asta va face și el. În schimb, fă ceva diferit, ca el să trăiască diferit! Permite-i să vadă zilnic cum stai tu cu partenerul de viață la povești bând o cafea, un ceai sau făcând orice altceva – discutând despre o carte pe care o citiți împreună, răsfoind un ziar, etc. Lasă-l să vadă ca tu cânți în timp ce gătești fiindcă asta îi transmite liniștea și pacea ta interioară! Lasă-l să vadă cum citești o carte în timp ce el se joacă, fiindcă așa va înțelege valoarea cititului! Lasă-l să observe cum îți îmbrățișezi partenerul, căci va face la fel când va crește! Lasă-l să vadă cum interacționezi cu prietenii la o cafea, ca să facă și el la fel cu prietenii lui. Trăiește tu ca să trăiască și el! Nu fii robot! Nu permite asta – muncă toată ziua, mâncare sau curățenie după caz, televizor și somn. Nu asta înseamnă să trăiești. Trăiește diferit și viața copilului tău va fi considerabil diferită! Mai mult decât să faci ceva pentru el muncind ca un nebun de dimineața până noaptea, trăiește în preajma lui, alături de el și va trăi diferit ca viitor adult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *