Unde îți dai copilul la școală?

Azi mă adresez, cu precădere, părinților din Cluj Napoca, dar nu numai.

A venit și ziua asta... ☹  Încă de acum doi ani, am început să îmi pun, serios, întrebarea unde îmi voi da fiul cel mare, la școală. Am citit cât am putut, am întrebat părinți cu copii mai mari, și iată că, totuși, mă aflu într-o dilemă. De fapt am ajuns aici în urma cu două zile. Totul părea stabilit. Alesesem școala Waldorf. Cum spunea o învățătoare la prezentarea școlii, la care am fost zilele trecute, ei sunt contra curentului. Nimic nou!... și eu la fel! Prin natura meseriei care o practic, lupt contra curentului, să mă educ pe mine diferit, să mă perfecționez pe mine ca om și să transmit valori copiilor mei, prin reușitele mele. Eu cred că bazele pe care trebuie să le pun copiilor mei, sunt să devină oameni, să își aprecieze ființa în tot întregul ei, să înțeleagă că pot reuși tot ce își propun, să știe că nu sunt singuri în lumea asta și există o entitate mai presus de noi care ne susține în ceea ce ne dorim cu adevărat, să știe că Dumnezeu a pus în ființa lor tot ce este necesar ca să reușească în viață. Indiferent în e context se află la un moment dat, fie că sunt mai frumoși sau mai puțin frumoși, fie că sunt bogați, material vorbind, fie că nu, fie că ne au pe noi alături, fie ca noi nu vom mai fi, pot reuși să facă tot ce își doresc cu adevărat. Nu avem scuze sau justificări nici noi și nici ei, pentru nereușită.

Toate bune și frumoase până când am ajuns să ne înscriem când am constat că nu vom fi acceptați. Nu l-au luat nu fiindcă fiul meu nu se potrivește ideologiei lor, nu pentru că noi îl învățăm sau nu în maniera în care ei fac școală, nu pentru că suntem în circumscripția școlii sau nu, nici măcar nu pentru că nu au spațiu în școală pentru mai mulți copii. Din spusele lor, ar fi putut avea și trei clase pregătitoare. Problema lor este că nu au găsit învățător pregătit pe metodologia Waldorf. Așa că au o singură clasă pregătitoare și criteriul lor de departajare este să fi făcut o grădiniță Waldorf, ceea ce noi din păcate, nu am făcut din varii motive.

Uite așa am ajuns noi să nu știm unde să ne dăm fiul la școală. Suntem în cele două săptămâni când trebuie să ne înscriem fiul la clasa pregătitoare și noi căutăm încă școală. Sunt frustrată! Nu pot să cred că e mai important ce grădiniță a făcut, și nu ce educație aduce familia. Sau cel puțin să fie și acesta un criteriu de departajare. Dar asta e... nu mai contează. Acum suntem în căutarea altei școli pentru fiul nostru.

Nu sunt fanul școlilor din centru și nu pentru că nu ar fi bune. De rău și de bine se vorbește aproape despre fiecare școală existentă și nu numai din Cluj Napoca. E doar opinia mea și anume că sunt prea mulți copii acolo, care cred că totul li se cuvine, și eu nu vreau să îmi cresc copiii, în această manieră. Dar nu e o regulă, e doar opinia mea proprie și sper să nu ofensez pe nimeni.

Mi-ar plăcea o școală vocațională. Liceul cu profil sportiv ar fi o opțiune bună pentru fiul meu, care are o constituție sportivă și care e destul de competitiv, de felul lui. Mi-ar plăcea școală de muzică, fiindcă îi place muzica, dar nu țin să facă carieră din asta. Poate că școala de muzică se adresează celor care vor să facă carieră din muzică și nu vreau să fur menirea nimănui. Am auzit mai mult de bine decât de rău de liceul Onisifor Ghibu și este și aproape de unde locuim, însă mi-ar plăcea să facă și altceva nu numai școală. De fapt mai mult ca orice, aș vrea să găsesc o învățătoare bună, dar cum oare să o găsesc?!

Aici am nevoie de ajutorul vostru, a celor care deja ați ales, a celor care deja trăiți experiența școlarizării copiilor voștri. Știți cum se spune...viața bate filmul. În cazul de față, viața bate cartea, sau netul. 🙂 Cine poate să spună mai bine decât cei care au copii, trecuți deja prin școală?! Sunt curioasă ... ce criterii de alegere a școlii, ați avut? Ce vă place cel mai mult la școala care ați ales-o? Ce v-ar fi plăcut să aibă în plus, școala care ați ales-o sau învățătoarea care a avut-o îngerul vostru? Haideți să vedem, ce cultivăm în generațiile care urmează, ce dascăli mai avem prin școli și ce școli inedite mai avem prin Cluj și prin țară, de ce nu?!

Nu uitați să dați un share să ajungă la cât mai mulți părinți. Sunt convinsă că dilemele pe care le am eu, le au și alți părinți care zilele astea își înscriu picii la clasa pregătitoare. Și mai mult, îmi doresc să învăț din experiența părinților din întreagă țară .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *